enflasyonemeklilikötvdövizborsaakpchpmhpadır köyüYaylıyakaHarun Ebiriadirli.comadırtimar
DOLAR
34,2466
EURO
37,1518
ALTIN
2.966,39
BIST
8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
12°C
Van
12°C
Açık
Cuma Açık
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

Girişimciliğin Genç Hikâyesi: KÖROĞLU

Girişimciliğin Genç Hikâyesi: KÖROĞLU
1 Ocak 2015 00:00
254

   Köylümüz Rahmetli Mehmet Köroğlu nun çocukları bilindiği gibi inşaat, Enerji, Doğalgaz, Turizm, Asfalt, Beton Santarli ve daha bir çok sektörde yıllardır hizmet veriyorlar. Bu yıl Kablo Fabrikası da aktif edeceklerini duyduğumuz Köroğlu İnşaat bu başarısından dolayı ONE EKONOMİ Sayfasının bu haftaki konuğu oldu. Şirketi Temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Köroğlu nun katıldığı söyleşiyi aynen sizlere aktarıyoruz. adirli.com olarak Köroğlu Kardeşlere çalışma hayatlarında başarılar diliyoruz…

One Ekonomi’nin bu haftaki konuğu iş adamı Mahmut Köroğlu.

Uğur Tunçdemir / One Ekonomi

WanHaber.com ‘One Ekonomi’ sayfasının bu haftaki konuğu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi, Van Kablo A.Ş. ve Köroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Köroğlu. Van’da binden fazla işçi istihdam eden Köroğlu ile TOBB’dan başlayıp Van’ın sorunlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 

İşte o röportaj:

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, Mahmut Köroğlu Kimdir? 

1973 yılında Van’da doğdum. Orta öğretim ve lise eğitimimi Van’da tamamladıktan sonra 2002-2006 yılları arasında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimimi tamamladım. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde aktif görevlerde bulundum hâlihazırda TOBB Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütmekteyim. Van Kablo A.Ş. ve Köroğlu İnşaat Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı olarak iş hayatıma devam etmekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 

Bir dönem TOBB Van Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanlığı yaptınız. O dönem ne gibi çalışmalarınız oldu?

Van Genç Girişimciler İcra Kurulu, 2008 yılında Van’ın önemli girişimcileri arasından 20 girişimci ile bir araya gelerek VAN TSO bünyesinde kuruldu. İcra Kurulunun ilk Başkanlığına seçildim.  Görev süresince birçok deneyim paylaşım semineri, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan Protokol çerçevesinde Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerine Girişimcilik Ruhu, Kariyer Planlama, İş Dünyasına Giriş Konularında eğitim, seminer ve paneller, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile yapılan protokol ile ilgili bölümlerde eğitim gören öğrencilere staj, burs ve iş başı eğitimleri, ikili görüşmelerin yapılması ve yurt dışı Pazar imkânlarının yerinde görülmesi amacıyla KOSGEB işbirliği ile birçok yurtdışı gezi ve fuar etkinliği, Bölgemizin ve İlimizin girişimcilik ve iş dünyasına yönelik sorunları noktasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde birçok temsiliyet sorun ve çözüm önerilerine ilişkin çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2013 yılından bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı olarak Genç Girişimciler Doğu Anadolu Bölge Başkanı olarak görevime devam etmekteyim. Görevde bulunduğumuz dönem itibariyle oldukça verimli ve başarılı bir dönem gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.


Sizden sonraki Genç Girişimciler İcra Kurulu’nun çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizden sonraki İcra Kurulu Yönetimindeki arkadaşlarımız hepsi genç, yetenekli ve eğitimli arkadaşlarımız. Onlarda özverili bir şekilde güzel çalışmalara imza attılar ve atmaya devam ediyorlar. Şuana kadar 3 ayrı KOSGEB Girişimcilik Kursları düzenlediler. Van’da güzel bir engelli parkı projeleri var. Gevaş’ta kadın istihdamına yönelik proje hazırlayıp belediyeye sundular. Seminer, konferans ve kariyer günleri düzenliyorlar. Teknokent ile protokol imzaladılar. Onlarda Van ve genç nesil için çalışıyorlar. Çalışmalarını takdirle izleyip, hepsine başarılar diliyorum.

Vanlı bir iş adamı olarak TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul üyesisiniz ve Doğu Anadolu Bölge Başkanısınız. Sizce TOBB’da yeteri kadar temsil ediliyor muyuz? 

Van TSO’nun İlimizde ve Bölgemizde oldukça etkin ve temsiliyet gücü olduğuna hiçbir şüphe yok. Öyle ki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğindeki genel kanı da Van TSO’nun Bölgedeki hatta Türkiye’de birçok odadan hizmet kalitesi nezdinde oldukça başarılı ve yönetilen değil yöneten bir oda konumunda olduğudur. Van TSO Başkanımızın TOBB’da Konsey Üyeliği, Fuarlar Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Gümrük İşletme Üyeliği Ve Ticaret Sanayi Şurası Bölge Temsilciliği bulunmaktadır. Aynı zamanda şahsım TOBB Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Üyeliği ile TOBB’da temsiliyet sağlamaktayız. Van’ın geleceği ve temsiliyeti için TOBB’dayız. Önümüzdeki dönemlerde Van olarak daha fazla temsiliyet almak istiyoruz ve bunun içinde çalışıyoruz.

Van’da veya Türkiye’de girişimci olabilmek için illa paraya mı ihtiyaç var?

Tabii ki sermaye önemli unsurlardan biri fakat tek başına yeterli değil. Girişimcinin her şeyden önce cesaret ve becerisinin olması gerekmektedir. Hepsi bir araya gelince gerçek ve başarılı bir girişimcilik ortaya çıkmaktadır.

Siz girişimci gençlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Girişimcilere tavsiyelerim öncelikle hedef belirlesinler, yenilikler farklılıklar üzerinde dursunlar, asla vazgeçmesinler ve çok çalışsınlar. Karşınıza çıkan küçük fırsatları büyük şanslara dönüştürmeye çalışın, önünüzde zorlu bir mücadele olduğunu unutmayın, buna rağmen yılmayın. Çok çalışın… Mevlana’nın da dediği gibi  ‘ Güzel günler sana gelmez, sen ona gitmelisin.’

Van’da İnşaat, Üretim (Kablo Fabrikası) ve Turizm (Otelcilik) alanlarında yatırımlarınız var. Buradaki yatırımlarınızın gidişatından memnun musunuz? 

Bizler bu yöreye birçok yatırımda bulunduk ve bundan da memnunuz. Fakat bölgenin içinde bulunduğu ekonomik istikrarsızlık tüm sektörlere ve haliyle bizlere de yansıyor. İnşaat alanında geçmiş yıllara göre yatırımlar azaldı.  Kablo fabrikamız bitti, gereken tüm belgeleri aldık ve bu yıl içerisinde üretim faaliyetlerine başlayıp, ihracat taleplerini değerlendireceğiz. Bu fabrika ile Van ekonomisine istihdam alanında katkı saylayacağımızı düşünüyoruz. Van’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinden dolayı geçmiş yıllarda turist sayısı fazla idi ve otellerde doluluk oranı memnuniyet verici seviyedeydi. Fakat son dönemde bölgedeki istikrarsız ortam turizm sektörünü sekteye uğratmıştır. Bunun yanı sıra Van’da 15 Mart 5 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Shopping Fest Festivalinin İran’dan çektiği turistler ile Van turizmine katkısı da azımsanamayacak derecededir. Bu kapsamda sizin aracılığınız ile esnaf ve tüccara can suyu olan bu festival için de Van TSO’yu kutluyorum.

Son zamanlarda Vanlı yatırımcılar dışarıya yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu konuyu nasıl değerlendireceksiniz ve sizin de böyle bir düşünceniz var mı?

Yatırımcıların fikirlerine saygı duyuyorum ama ben bu şekilde düşünmüyorum. Bunun da en büyük kanıtı bu yöreye bölgenin ilk kablo fabrikasını kazandırmış bulunmaktayız. Ayrıca hazır beton tesisimiz, sıcak asfalt plent tesisimiz ve otelimiz ile bu bölgeye yatırım yaparak hizmet veriyoruz. Bundan sonraki dönemde de huzur ve istikrar ortamı devam ettiği müddetçe yatırım yapacağız, projelerimize devam edeceğiz. İşin özü bizi biz yapan bu memleketten gitmeyi düşünmüyoruz. İmkânlar çerçevesinde bu kente yatırıma devam…

Neden biz Van’a yatırımcı çekemiyoruz? Bu kente yatırımcı çekebilmek için neler yapmak lazım?

İstikrarsız ortam ve güvenlik tehdidi Van’a yatırımcıların sıcak bakmasını engellemektedir.  Bu kente yatırımcı çekmek, siyasi istikrar ve güven ortamının Doğu Anadolu Bölgelerinde sağlanması ile kendiliğinden gerçekleşecektir.

OSB seçimlerinde ciddi bir oy almanıza rağmen seçimleri kaybettiniz. Sizce seçimleri neden kaybettiniz?

Demokratik bir seçim gerçekleşmiştir. İnsanların kararlarına saygı duymak gerekir. Fakat kendimizi ve projelerimizi yatırımcılara ulaştıramadığımız kanaatindeyim. Ancak, bu seçim birbirimizi tanıma fırsatı doğurmuştur. Dolayısı ile bu seçimi kaybetmemiş, müteşebbisleri tanıma fırsatı bulduğum için kendimi kazanmış kabul ediyorum.

OSB yönetimle diyalogunuz nasıl ve nasıl bir OSB hayal ediyorsunuz?

Kazandıkları zaman yönetimi ilk tebrik edenler arasındaydım. Seçim gelip geçti. Şu an diyaloğumuz da gayet iyidir. Üstümüze düşen bir görev olursa her zaman Van OSB için elimizden geleni yaparız.

OSB seçimlerinde Necdet Takva’nın sizi desteklediği konuşuluyor. TSO seçimlerinde sizde Necdet Takva’yı destekleyecek misiniz?

Sayın TAKVA, bir yatırımcıdır ve nihayetinde beni bireysel olarak desteklemiş olabilir,  fakat oda adına beni desteklememiştir.  Öyle ki, Van TSO’da Yönetim Kurulu Üyesi olan fakat yatırımcı olmamasına rağmen aleyhime 7/24 çalışan, seçim günü seçime katılıp sahte oy kullanan bile oldu. Bu bakanlıkça tespit bile edilmiştir. Herkes de bu konuya vakıftır. Bir diğer husus da oda meclis başkanının açık bir şekilde karşı tarafa çalıştığını beyan etmesidir. Kendisini ziyaretimizde dahi bizi hoşnutsuzlukla karşıladı. Ama ne yazık ki herkes Sayın TAKVA’nın ismini kullanarak prim kazanmaya çalışmaktadır.

TSO seçimlerinde aday olacak mısınız?

Şimdilik aday olmayı düşünmüyorum ama ilerleyen günlerde neyin olacağını zaman daha iyi gösterir.

Van TSO neler yaptı, neler yapamadı? Siz nasıl bir TSO hayal ediyorsunuz?

Van İli şu an mevcut Yönetim Kurulu ile çok iyi bir temsiliyet sağlamakta. Van iline ve Bölgeye yön veren, Bölge odalarına mihmandarlık yapan, üniversiteler, belediyeler ile iyi ilişkiler içindedir. Bu da İlimiz için birlik ve beraberlik adına çok önemli bir koşuldur. Fakat mevcut yönetim süresince, gerçekleştirilen birden çok seçim çalışması, sonrası yaşanan siyasal olaylar, Van TSO’nun da yapmak istediği birçok faaliyeti yarım bırakmıştır. Tso Van turizmin gelişmesi ve kentin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla da birçok projeye imza attı. Van Kahvaltısı rekor denemesi ve Guinness başarısı, Shopping Fest, organize hayvancılık bölgesi kurulması projesi, Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyon çalışması, iş komitelerinin kurulması, İnşaat malzemesi satanların bir sitede toplanması projesi, 800 kişiye girişimcilik eğitimi verildi ve 15 Milyon TL’lik kaynak kullanmaları sağlandı. Van’da lojistik kent kurulması gibi bir çok başarıya imza attılar.

Van’a baktığımızda ekonomide en dip seviyeleri yaşıyoruz. Siz çıkış olarak neyi görüyorsunuz?

Ülke genelindeki çatışmalı süreç ve halk arasındaki dedikodular yüzünden bu kadar kötü durumdayız. Siyasi istikrar ve güven ortamının Doğu Anadolu Bölgelerinde sağlanması durumunda yatırımcılar bu bölgeye akın edecektir. Bunun sonucu olarak ekonomide canlılık gerçekleşecektir.

Van’da kurulan Güç Birliği platformunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Güç Birliği Platformunun kurulmasını destekliyorum fakat her düşünceden gerek yerel yönetimler gerekse de sivil toplum kuruluşlarının aktif bir şekilde ve kendini ait hissederek bu oluşum içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak mevcut yapıya baktığımızda il dışından iş adamları bile bu oluşumda kendine yer bulabiliyorken, yerel yatırımcıları ve asıl risk taşıyan kuruluşları bu yapı içerisinde görememekteyiz. Bu şekilde eksik kalan bir Güç Birliği Platformu’nun faydalı olabileceğini düşünmüyorum. Amaç Van ise her kesimin, her sektörün temsilcilerinin bu platformda yer alması gerekir.

Sizin ve şirketinizin önümüzdeki 5-10 yıllık hedefi nedir?

Bölgemiz sanayi kuruluşları ve şirketler, ağırlıklı olarak kamu yatırımları ve taahhüt alanında faaliyet göstermekte. Bu da bölgemizde hem sanayi gelişimini hem de bağımsız ve istikrarlı sermaye oluşumunu olumsuz etkilemekte. Şirket toplulukları olarak öncelikli hedefimiz bu ortamdan bağımsız üretimi esas alan ve hem ülkede hem de bölgede öncü bir marka yaratmaktır. Şirketimizin bir yatırımı olan Van Kablo bu anlayışımızın öncü yatırımıdır. Kısa ve orta vadede temel hedefimiz markalaşmasını tamamlamış, süreklilik ve bağımsızlık taşıyan üretim ve istihdam odaklı faaliyet alanlarında yatırım sağlamaktır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.